Jadłospis

śniadanie obiad podwieczorek

Piątek
14/01/2022

Alergeny
2,3,4,7,9
Herbata z cytryną, pieczywo, masło, ser biały na słodko szynka i pomidor. Zupa rosół z makaronem, ziemniaki, mięso mielone z warzywami, mizeria, kompot truskawkowy.
Przekąska: Chrupsy jabłkowe.
Placki drożdżowe i soczek jabłkowy.

Czwartek
13/01/2022

Alergeny
1,3,4,7,8,9
Herbata z cytryną, pieczywo, masło, parówki, ketchup i bułka z masłem. Zupa kapuśniak, udziec z indyka w sosie cebulowym, ryż i surówka z marchewki z brzoskwinia, kompot truskawka.
Przekąska: Pestki z dyni.
Jogurt pitny i chałka z masłem.

Środa
12/01/2022

Alergeny
Herbata owocowa, pieczywo, masło, kawa na mleku, ser żółty, schab pieczony ogórek, papryka. Zupa czerwony barszcz z uszkami, ziemniaki, udka z kurczaka, surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą, kompot niskosłodzony wieloowocowy.
Przekąska: Marchew
Drożdżówka z jabłkiem, herbatka owocowa i winogrona.

Wtorek
11/01/2022

Alergeny
7,8,9,3
Herbata z cytryną, pieczywo masło, pasta z jaj, szynka, pomidor i ogórek zielony. Zupa cebulowa, łosoś pieczony, ziemniaki, mix sałat z pomidorem i ogórkiem, kompot niskosłodzony wiśniowy.
Przekąska: Kiwi
Mus bananowy ciasteczka zbożowe.

Poniedziałek
10/01/2022

Alergeny
Herbata z cytryna, pieczywo, chrupki na mleku, pasztet masło, polędwica sopocka, ogórek, pomidor. Zupa krupnik z koprem, spaghetti z mięsem mielonym wieprzowym i sosem pomidorowym, kompot truskawka.
Przekąska: Ananas suszony
Serek Monte, bułka maślana, kiwi.

Zastrzega się prawo zmian w jadłospisie.

Alergeny lub substancje powodujące reakcje nietolerancji zgodne z zał.nr 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE z dnia 25.10.2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Legenda alergenów

  1. Gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies)
  2. Skorupiaki
  3. Jaja
  4. Ryby
  5. Orzeszki ziemne
  6. Soja
  7. Mleko i produkty pochodne łącznie z laktozą
  8. Orzechy (laskowe, włoskie, nerkowce, pekany, brazylijskie, pistacje, makademia, migdały
  9. Seler
  10. Gorczyca
  11. Nasiona sezamu
  12. Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10 m/kg lub 10 mg/litr
  13. Łubin
  14. Mięczaki

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, lubczyk zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, pieprz czarny, kminek, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, soda oczyszczona

Zgodnie z informacjami od producentów użyte przyprawy oraz produkty gotowe (np. koncentrat pomidorowy, ketchup, koncentrat barszczu, herbata, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.