Jadłospis

20 - 24 listopada 2023

24/11/2023
Piątek

śniadanie

Herbata z cytryną, pieczywo mieszane, masło, pasta z tuńczyka, polędwica drobiowa, ogórek konserwowy.

przekąska

Arbuz.

obiad

Zupa ogórkowa z koprem, kluski leniwe z masłem, brzoskwinie, kompot wiśniowy.

podwieczorek

Pizzeria z serem i herbatka.

23/11/2023
Czwartek

śniadanie

Herbata z cytryną, pieczywo mieszane, masło, jajko ze szczypiorkiem, pasztet i pomidor.

przekąska

Flipsy kukurydziane.

obiad

Zupa z białej kapusty, kluski śląskie, zrazy schabowe, buraczki zasmażane, kompot czarna porzeczka.

podwieczorek

Ciasto cytrynowe i banan, herbatka miętowa.

22/11/2023
Środa

śniadanie

Herbata z cytryną, pieczywo mieszane masło, ser żółty, sucha krakowska, ogórek i papryka.

przekąska

Marchewka.

obiad

Zupa ryżanka z koprem, ziemniaki, pieczeń rzymska, szpinak i pomidor, kompot niskosłodzony wieloowocowy.

podwieczorek

Placki drożdżowe, herbatka owocowa.

21/11/2023
Wtorek

śniadanie

Herbata z cytryną, pieczywo mieszane masło, chrupki na mleku, polędwica i papryka.

przekąska

Pomarańcze.

obiad

Zupa barszcz biały, ryż, udziec z indyka w sosie słodko–kwaśnym, sałata, kompot truskawkowy.

podwieczorek

Jogurt i biszkopty.

20/11/2023
Poniedziałek

śniadanie

Herbata z cytryną, pieczywo mieszane masło, ser biały z jabłkiem, szynka, ogórek, pomidor.

przekąska

Jabłka suszone.

obiad

Zupa zacierkowa z koprem, ziemniaki medaliony z kurczaka, surówka z kapusty pekińskiej, kompot śliwkowy.

podwieczorek

Całka z masłem dżemem, soczek karotka.


Zastrzega się prawo zmian w jadłospisie.

Alergeny lub substancje powodujące reakcje nietolerancji zgodne z zał.nr 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE z dnia 25.10.2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Legenda alergenów

  1. Gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies)
  2. Skorupiaki
  3. Jaja
  4. Ryby
  5. Orzeszki ziemne
  6. Soja
  7. Mleko i produkty pochodne łącznie z laktozą
  8. Orzechy (laskowe, włoskie, nerkowce, pekany, brazylijskie, pistacje, makademia, migdały
  9. Seler
  10. Gorczyca
  11. Nasiona sezamu
  12. Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10 m/kg lub 10 mg/litr
  13. Łubin
  14. Mięczaki

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, lubczyk zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, pieprz czarny, kminek, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, soda oczyszczona

Zgodnie z informacjami od producentów użyte przyprawy oraz produkty gotowe (np. koncentrat pomidorowy, ketchup, koncentrat barszczu, herbata, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Posiłki w ciągu dnia

  • ŚNIADANIE: 9:00 – 9:30
  • PRZEKĄSKA: 10:30 – 10:45
  • OBIAD: 12:00 – 12:30
  • PODWIECZOREK: 14:30 – 15:00