20 - 24 listopada 2023
Piątek
śniadanie
Herbata z cytryną, pieczywo mieszane, masło, pasta z tuńczyka, polędwica drobiowa, ogórek konserwowy.
przekąska
Arbuz.
obiad
Zupa ogórkowa z koprem, kluski leniwe z masłem, brzoskwinie, kompot wiśniowy.
podwieczorek
Pizzeria z serem i herbatka.
Czwartek
śniadanie
Herbata z cytryną, pieczywo mieszane, masło, jajko ze szczypiorkiem, pasztet i pomidor.
przekąska
Flipsy kukurydziane.
obiad
Zupa z białej kapusty, kluski śląskie, zrazy schabowe, buraczki zasmażane, kompot czarna porzeczka.
podwieczorek
Ciasto cytrynowe i banan, herbatka miętowa.
Środa
śniadanie
Herbata z cytryną, pieczywo mieszane masło, ser żółty, sucha krakowska, ogórek i papryka.
przekąska
Marchewka.
obiad
Zupa ryżanka z koprem, ziemniaki, pieczeń rzymska, szpinak i pomidor, kompot niskosłodzony wieloowocowy.
podwieczorek
Placki drożdżowe, herbatka owocowa.
Wtorek
śniadanie
Herbata z cytryną, pieczywo mieszane masło, chrupki na mleku, polędwica i papryka.
przekąska
Pomarańcze.
obiad
Zupa barszcz biały, ryż, udziec z indyka w sosie słodko–kwaśnym, sałata, kompot truskawkowy.
podwieczorek
Jogurt i biszkopty.
Poniedziałek
śniadanie
Herbata z cytryną, pieczywo mieszane masło, ser biały z jabłkiem, szynka, ogórek, pomidor.
przekąska
Jabłka suszone.
obiad
Zupa zacierkowa z koprem, ziemniaki medaliony z kurczaka, surówka z kapusty pekińskiej, kompot śliwkowy.
podwieczorek
Całka z masłem dżemem, soczek karotka.
Zastrzega się prawo zmian w jadłospisie.
Alergeny lub substancje powodujące reakcje nietolerancji zgodne z zał.nr 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE z dnia 25.10.2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Legenda alergenów
- Gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies)
- Skorupiaki
- Jaja
- Ryby
- Orzeszki ziemne
- Soja
- Mleko i produkty pochodne łącznie z laktozą
- Orzechy (laskowe, włoskie, nerkowce, pekany, brazylijskie, pistacje, makademia, migdały
- Seler
- Gorczyca
- Nasiona sezamu
- Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10 m/kg lub 10 mg/litr
- Łubin
- Mięczaki
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, lubczyk zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, pieprz czarny, kminek, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, soda oczyszczona
Zgodnie z informacjami od producentów użyte przyprawy oraz produkty gotowe (np. koncentrat pomidorowy, ketchup, koncentrat barszczu, herbata, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.